Babka drożdżowa
Ciasto
60 dag (4 filiżanki/cups) maki
500 ml mleka
3/4 filizanki/cup cukru
4 żółtka
1/2 filiżanki/cup oleju lub oliwy z oliwek
40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych - ok. 4 łyżeczek
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
rodzynki (opcjonalnie) / skorki
Lukier
500 ml mleka
3/4 filizanki/cup cukru
4 żółtka
1/2 filiżanki/cup oleju lub oliwy z oliwek
40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych - ok. 4 łyżeczek
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
rodzynki (opcjonalnie) / skorki
Lukier
szklanka cukru pudru
3-4 łyżki wody
sok z połówki cytryny
Suche drożdże rozrobić z odrobiną wody i cukru i odstawić aby ruszyły. Świeże można wkruszyć do ciasta lub też rozrobić jak suche. Mleko lekko podgrzać. Żółtka i cukier utrzeć na masę. Dodać mąkę, olej, sól, mleko oraz drożdże. Całość wyrobić tak aby wszystkie składniki połączyły się - ja wyrabiam mikserem. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy babkowej z kominem, nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełni całą formę, czyli podwoi swoją ilość, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 350 F (ok. 175 C) i piec do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy zaraz po upieczeniu i zostawić do przestygnięcia.
Z cukru pudru, wrzącej wody i soku z cytryny przygotować lukier. Ilością wody regulujemy gęstość lukru. Jeśli ktoś woli rzadszy, to trzeba dodać więcej wody.
Polać lukrem. Można też przybrać według uznania- np. perełkami do dekoracji ciast czy skórką pomarańczową.
Babka cytrynowa
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
20 dag stopionej margaryny
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do podłużnej foremki (keksówki).Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą polukrować.
Mazurki dekorowane przez dzieci były przekładane czekoladą (Nutellą). Do upiększania wykorzystane zostały różne łakocie - rodzynki, migdały, suszone morele, chocolate chips, mini-marshmallows, M&Ms, etc. Na spody zostały wykorzystane poniższe przepisy. Podajemy też propozycję przystrojenia ich nieco inaczej niż to robiły dzieci.
Sernik
1000 g sera
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy lub kremowy
bakalie
100 g masła
10 żółtek ucieramy z 1 szklanką cukru. Dodajemy masło i nadalucieramy. Stopniowo dodajemy ser cały czas ucierając. Dodajemy budyń i bakalie. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie ją dodajemy do masy serowej. Masa ma być pulchna.
Przekładamy na formę wyłożoną pergaminem lub dobrze natłuszczoną. Wstawiamy do piekrarnika nagrzanego do 300F, a po około 20 minutach podnosimy ją do 350-360F i pieczemy jeszcze około 60 minut.
Po mniej więcej 20-30 minutach pieczenia, kiedy sernik "złapie kolor" okrawamy go wokół krawędzi formy, by zapobiec zapadaniu się.
Po upieczeniu sernik studzimy - poczatkowo w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a później na blacie. Polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Spód do mazurków I
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g masła
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej razowej lub krupczatki
2-3 łyżki gęstej śmietany
1 szklanka cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciastem cienko (ciasto rośnie!) wylepić płaską formę, w której będziemy piec mazurki. Piec w temp. 370F ok. 15 minut lub aż ciasto zrobi się jasno brązowe.
Spód do mazurków II
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
2 jajka
Formę
o wymiarach około 33 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał
poza brzegi formy. Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier,
pokrojone na kawałki masło oraz jajka. Rozetrzeć palcami masło z mąką,
następnie zagnieść szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę (aby połączyć składniki można
zwilżyć dłoń wodą). Zawinąć
w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto
rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto
można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować, a jeśli się porwie - można
wylepić brakujące miejsca palcami). Z resztek ciasta
uformować rant i odcisnąć na nim ząbki widelca. Spód podziurkować i
wstawić do lodówki na pół godziny (przed
pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160
stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 - 40 minut na złoty
kolor, ostudzić w formie.
Spód do mazurków III oraz MAZUREK MAKOWY
Ciasto: po 15 dag mąki, maku i margaryny
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do pierników
Polewa: pół szklanki cukru
pół szklanki śmietanki lub mleka
3 łyżki kakao
2 łyżki masła
aromat waniliowy
orzechy i owoce do dekoracji
Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, jaj, cukru i maku zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać przyprawę korzenną. Rozwałkować ciasto na dość gruby prostokątny placek wielkości blachy. Przełożyć go na blachę posmarowaną tłuszczem i piec w gorącym piekarniku (350 F) aż lekko się zrumieni, tak ok. 20 minut. Cukier i kakao wymieszać ze śmietanką, wlać aromat i wolno podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Gęstniejącą masą polać wystudzony placek. Udekorować orzechami i owocami.
Spód do mazurków IV oraz MAZUREK PRZEKŁADANY
Ciasto: 40 dag mąki
15 dag cukru
7 dag miodu
5 dag masła
2 jajka
łyżeczka sody
Masa: 3 szklanki mleka
4 czubate łyżki grysiku
kostka masła
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
kieliszek rumu
bakalie do dekoracji
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek wielkości dużej blachy. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, przełożyć placek i upiec w średnio nagrzanym piekarniku, tak ok. 350 F. Po wystygnięciu przekroić ciasto na 2 płaty. Ugotować grysik na mleku , dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch i dalej ucierając dodawać po łyżce grysiku, a na koniec - alkohol. Trzecią część masy odłożyć do posmarowania wierzchu mazurka. Resztą przełożyć placki. Udekorować bakaliami. Mazurek należy zrobić przynajmniej dzień przed podaniem.
Spód do mazurków III oraz MAZUREK MAKOWY
Ciasto: po 15 dag mąki, maku i margaryny
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do pierników
Polewa: pół szklanki cukru
pół szklanki śmietanki lub mleka
3 łyżki kakao
2 łyżki masła
aromat waniliowy
orzechy i owoce do dekoracji
Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, jaj, cukru i maku zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać przyprawę korzenną. Rozwałkować ciasto na dość gruby prostokątny placek wielkości blachy. Przełożyć go na blachę posmarowaną tłuszczem i piec w gorącym piekarniku (350 F) aż lekko się zrumieni, tak ok. 20 minut. Cukier i kakao wymieszać ze śmietanką, wlać aromat i wolno podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Gęstniejącą masą polać wystudzony placek. Udekorować orzechami i owocami.
Spód do mazurków IV oraz MAZUREK PRZEKŁADANY
Ciasto: 40 dag mąki
15 dag cukru
7 dag miodu
5 dag masła
2 jajka
łyżeczka sody
Masa: 3 szklanki mleka
4 czubate łyżki grysiku
kostka masła
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
kieliszek rumu
bakalie do dekoracji
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek wielkości dużej blachy. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, przełożyć placek i upiec w średnio nagrzanym piekarniku, tak ok. 350 F. Po wystygnięciu przekroić ciasto na 2 płaty. Ugotować grysik na mleku , dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch i dalej ucierając dodawać po łyżce grysiku, a na koniec - alkohol. Trzecią część masy odłożyć do posmarowania wierzchu mazurka. Resztą przełożyć placki. Udekorować bakaliami. Mazurek należy zrobić przynajmniej dzień przed podaniem.
No comments:
Post a Comment